Întrebare:
Trebuie să renunţ şi la alcool pe perioada procesului de renunţare la fumat?
Răspuns:
Un proverb american spune că Nu trebuie să faci nimic, doar să plăteşti taxe şi să mori. Totuşi şansele dvs. de a vă elibera de tutun pe termen lung cresc şi sănătatea dvs. se va ameliora simţitor, cel puţin temporar, dacă renunţaţi la alcool. De ce? Iată motivele:
1. Alcoolul creşte rata recidivelor. Fumătorii care renunţă la fumat dar continuă să folosească alcool au un risc de recidivă de două ori mai mare decât cei care nu folosesc alcool.1
2. Alcoolul afectează judecata. Chiar şi numai o înghiţitură de alcool afectează judecata, memoria, capacitatea de a învăţa, capacitatea de coordonare, capacitatea de a asimila informaţiile şi funcţiile cognitive. Cu cât persoana are greutate corporală mai mică, cu atât mai puternic va fi afectată. O judecată sănătoasă este necesară pentru a putea rezista ţigărilor, mai ales în timpul procesului de renunţare şi chiar după aceea.2, 3
3. Alcoolul creşte numărul erorilor în realizarea unor activităţi. Numărul de erori a crescut în mod semnificativ sub influenţa unei doze mici de alcool în sânge de 0,25% la piloţii care au fost testaţi. Aceasta este motivaţia de prim ordin care stă la baza restricţiei în ce priveşte consumul de alcool cu 24 de ore înainte de zbor. Orice eroare în activitate provoacă stres iar stresul poate duce la fumarea unei ţigări.4
4. Alcoolul produce o supresie a sistemului imunitar. Ingestia de alcool produce supresia unora dintre mecanismele de apărare împotriva microbilor sau a cancerului. El acţionează ca un drog imunosupresiv cu efect pe termen lung. Ca fost fumător, sistemul dvs. imunitar este deja slăbit. Îl puteţi întări renunţând la alcool.5
5. Alcoolul şi tutunul acţionează sinergic în creşterea riscului de cancer de gură, esofag şi laringe. {tim cu toţii că atât alcoolul cât şi tutunul de mestecat sau prizat sunt, în mod independent, factori de risc în cancerul de gură. Riscul de cancer este deja crescut. Obiectivul este de a reduce acest risc.6, 7
6. Factorii sociali influenţează rata recidivelor. Deoarece există o corelaţie strânsă între fumătorii care consumă alcool şi cei care folosesc alcool şi care fumează, cel mai înţelept lucru este de a evita vechii prieteni pentru câteva săptămâni, pentru a vă întări comportamentul dvs. de nefumător. Având în vedere influenţa asupra discernământului, o înghiţitură sau două de alcool sunt suficiente pentru a zădărnici decizia dvs. de a nu fuma.
7. Alcoolul este o băutură cu un mare număr de calorii. Un gram de alcool eliberează 7 calorii comparativ cu 4, câte eliberează proteinele şi glucidele. În SUA, alcoolul furnizează 4‑5% din totalul caloriilor zilnice. Caloriile provenite din alcool sunt calorii ÎgoaleÎ. Este evident că oricine vrea să evite creşterea în greutate, nu are nevoie de calorii goale în plus.8
8. Alcoolul, chiar în cantităţi mici, poate stimula secreţia de acid gastric< aceasta duce la o creştere a poftei de mâncare. Constatarea că mâncaţi mai mult v‑ar putea determina să credeţi că alcoolul vă ajută să simţiţi mai bine gustul alimentelor dar de fapt, alcoolul deteriorează simţul gustului. Caloriile în plus înseamnă kilograme în plus.9
9. Alcoolul are acţiune diuretică, ducând astfel la excreţia de apă, calciu, magneziu, potasiu, vitamina B1, B2 şi acid folic. Acesta este cel mai rău lucru posibil pentru metabolismul apei şi mineralelor. Consumul moderat sau excesiv poate compromite capacitatea băutorului de a face faţă stresului datorită deficienţei de vitamină B1.6, 10.
Recomandări:
National Research Council afirmă că uzul de alcool nu este recomandat. Consumul excesiv de alcool creşte riscul de boli de inimă, hipertensiune arterială, boli cronice de ficat, boli neurologice, deficienţe nutriţionale şi multe alte boli. Chiar băutorii moderaţi sunt expuşi unui anumit risc datorat efectelor asupra coordonării neuromotorii şi judecăţii, în conducerea maşinii, a diferitelor utilaje, maşini‑unelte şi pilotajul de avioane. Chiar consumul unor cantităţi mici de alcool poate duce la dependenţă. O alternativă sănătoasă ar fi consumul de suc sau nectar de fructe şi zarzavaturi ca de ex.: struguri, piersici, mere, ananas, portocale, cireşe, roşii etc. Puteţi adăuga sifon dacă doriţi.
No comments:
Post a Comment